Tweewieler Centrum De Hoef 10 Beoordeling 9.4 gebaseerd op 33 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist



Van Ostadelaan 264
1816 JG Alkmaar

072 515 57 40 
info@tweewielercentrumdehoef.nl
 

Maandag 13:00 uur - 18:00 uur
Dinsdag 09:00 uur - 18:00 uur
Woensdag 09:00 uur - 18:00 uur
Donderdag 09:00 uur - 18:00 uur
Vrijdag 09:00 uur - 18:00 uur
Zaterdag 09:00 uur - 17:00 uur
Zondag Gesloten
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner

Fietsen in het buitenland: waar moet je op letten?


In de hele wereld wordt gefietst, maar de regels voor fietsers zijn niet in elk land hetzelfde. Waar moet je op letten als je je fiets meeneemt op vakantie in het buitenland, of daar een fiets huurt? Een aantal regels op een rijtje.

Meerdere personen op één fiets

In sommige landen mag er enkel iemand achterop de fiets plaatsnemen als de fiets een zitplaats zoals een kinderzitje heeft. Dat geldt bijvoorbeeld in België, Denemarken, Duitsland en Italië. In deze landen mogen personen dus niet op de bagagedrager zitten. In Frankrijk mogen alleen kinderen tot 14 jaar op de fiets worden meegenomen. Kinderen jonger dan 5 moeten in een kinderzitje met veiligheidsgordel. In Oostenrijk mogen kinderen niet voorop in een zitje worden vervoerd en In Spanje mogen kinderen niet in een aanhanger zitten, al zijn er steden waar dit wel mag..

Fietshelm

In Duitsland is het niet verplicht om een helm te dragen, maar wordt dit wel sterk geadviseerd. In Spanje zijn kinderen tot 16 jaar verplicht om overal een helm te dragen.het Ouderen hoeven alleen buiten de bebouwde kom een helm te dragen, met uitzondering van extreem zware fietsomstandigheden, een steile klim of erg warm weer. In Frankrijk en Oostenrijk zijn helmen verplicht voor kinderen tot 12 jaar. In Kroatië tot 16 jaar.

Alcohol

In Duitsland geldt voor fietsers een alcoholpromillage van 1,6. In de meeste Europese landen wordt echter 0,5 aangehouden. Dit is ook in Nederland het geval. Mensen die echter zichtbaar onder invloed zijn en met hun fiets over de weg slingeren, kunnen alsnog een boete krijgen. In Oostenrijk is het maximaal toegestane alcoholgehalte 0,8 promille.

Telefoon

Fietsen met je telefoon in de hand is vrijwel overal verboden. Handsfree bellen mag vaak wel. In Frankrijk, Slovenië en Spanje zijn koptelefoons en oortjes op de fiets verboden. In Duitsland zijn ze wel toegestaan, mits het omgevingsgeluid nog hoorbaar is. In Kroatië mag je één oortje in, maar geen koptelefoon op beide oren.

Opvallen

In Frankrijk, Italië en Spanje is het verplicht om een reflecterend veiligheidsvest te dragen in het donker en bij slecht weer. Dit geldt ook in Italië, specifiek in tunnels. Na zonsondergang is het in deze landen ook niet toegestaan om met zijn tweeën naast elkaar te fietsen. In Italië mogen kinderen tot 10 jaar wel rechts naast een oudere persoon fietsen.

Nog enkele opvallende regels:

  • In Frankrijk mag je niet rechts langs een rij wachtende auto’s fietsen.
  • Het is in Spanje verboden om buiten de bebouwde kom voor te sorteren aan de linkerkant van de weg. Fietsers moeten rechts houden, tot ze veilig linksaf kunnen slaan.
  • In Oostenrijk hebben ze zogenaamde ‘Radfahrerüberfahrten’. Dit zijn speciale oversteekplaatsen voor fietsers. Fietsers hebben hier voorrang, maar ze mogen bij het naderen van deze plekken niet harder rijden dan 10 km/h.

Alvast veel plezier als u met de fiets op vakantie gaat!

Kracht en controle op Bosch Performance line CX
Kracht en controle op Bosch Performance line CX
Bosch eBike Systems heeft een nieuwe generatie gelanceerd van de Performance Line CX. Daarin komen kracht en controle samen.
Lees verder
Fietsen op een e-bike in de herfst
Fietsen op een e-bike in de herfst
De herfst is een prachtig seizoen om te fietsen, vooral met een e-bike. De frisse lucht, de kleurenpracht van vallende bladeren en rustige wegen zorgen voor de perfecte setting om eropuit te trekken. Echter, de herfst brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals natte wegen en kortere dagen. Om veilig en comfortabel op je e-bike te blijven rijden, is goed onderhoud essentieel. In deze blog delen we praktische tips voor het onderhoud van je e-bike in de herfstmaanden en hoe je optimaal kunt genieten van je ritten.
Lees verder
Waar moet een goed fietsjack aan voldoen? Tips voor de perfecte keuze!
Waar moet een goed fietsjack aan voldoen? Tips voor de perfecte keuze!
Waar moet je op letten bij het kiezen van een fietsjack? Van winddichtheid en ademend vermogen tot reflecterende details en comfort. Lees onze tips voor een comfortabele en veilige rit!
Lees verder
Welke Is Beter Voor Jouw Fiets of Motor, de open of gesloten ketting?
Welke Is Beter Voor Jouw Fiets of Motor, de open of gesloten ketting?
De ketting is een essentieel onderdeel van veel transportmiddelen, zoals fietsen en motoren. Maar wanneer je voor een nieuwe ketting kiest of onderhoud pleegt, komt de vraag vaak naar boven: moet je voor een open draaiende ketting gaan of een gesloten systeem kiezen? Beide systemen hebben hun eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van je specifieke behoeften en omstandigheden. In dit artikel helpen we je de beste keuze te maken door de voor- en nadelen van beide systemen te bespreken.Routeoptie, Voor iedere fietser.
Lees verder
Dutch Cycling Week Programma, de viering van fietscultuur in Nederland
Dutch Cycling Week Programma, de viering van fietscultuur in Nederland
Nederland staat wereldwijd bekend als hét fietsland bij uitstek, en de Dutch Cycling Week is een viering van deze rijke fietscultuur. Van 28 september tot en met 6 oktober 2024 wordt Utrecht omgetoverd tot het kloppend hart van fietsend Nederland. Dit evenement biedt een gevarieerd programma dat de veelzijdigheid en het plezier van fietsen centraal stelt. In deze blog nemen we je mee door het programma van de Dutch Cycling Week en geven we je alle ins en outs die je moet weten om optimaal van dit evenement te genieten.
Lees verder
Een Iconisch Fietsevenement in Nederland, de Dam tot Dam FietsClassic
Een Iconisch Fietsevenement in Nederland, de Dam tot Dam FietsClassic
Nederland staat bekend om zijn liefde voor fietsen, en een van de meest iconische fietsevenementen van het jaar is de Dam tot Dam FietsClassic. Dit jaarlijkse evenement biedt fietsers van alle niveaus de kans om een unieke ervaring op te doen door enkele van de mooiste landschappen van Noord-Holland te verkennen. Van de historische Dam in Amsterdam tot de pittoreske Dam in Zaandam, deze klassieker is een must voor elke fietsliefhebber. In deze blog nemen we je mee door alles wat je moet weten over de Dam tot Dam FietsClassic, van de routeopties tot de praktische tips voor een geslaagde deelname.
Lees verder
Fietsveiligheid Vergroten met Achteruitkijkspiegels
Fietsveiligheid Vergroten met Achteruitkijkspiegels
In een wereld waar fietsen steeds populairder wordt, niet alleen voor recreatie maar ook voor woon-werkverkeer, wordt veiligheid op de fiets steeds belangrijker. Een vaak over het hoofd gezien maar cruciaal onderdeel van fietsveiligheid is de achteruitkijkspiegel. Laten we eens kijken waarom deze kleine accessoire een grote impact kan hebben op je fietsplezier en veiligheid. Lees verder...
Lees verder
Top 5 Europese Fietsroutes 2024, de Mooiste, Genomineerde Avonturen op Twee Wielen
Top 5 Europese Fietsroutes 2024, de Mooiste, Genomineerde Avonturen op Twee Wielen
Fietsliefhebbers opgelet! De strijd om de titel 'Fietsroute van het Jaar 2024' is in volle gang, en dit jaar hebben we een bijzonder spannende selectie van Europese routes. Of je nu houdt van golvende Scandinavische landschappen, historische Duitse steden, of de rustieke charme van het Franse platteland, er is voor elk wat wils. Laten we eens kijken naar de vijf genomineerde routes die je fietshart sneller zullen laten kloppen. Lees verder...
Lees verder
Nederland Fietst, De Weg naar een Duurzamere en Gezondere Toekomst
Nederland Fietst, De Weg naar een Duurzamere en Gezondere Toekomst
Nederland staat wereldwijd bekend als fietsland bij uitstek. Onze fietspaden, fietsenstallingen en fietsende forensen zijn een toonbeeld voor veel andere landen. Toch blijkt uit recent onderzoek dat er nog veel ruimte is voor verbetering in ons eigen fietsgedrag. Hoewel een kwart van alle verplaatsingen in ons land met de fiets gebeurt - een percentage dat nergens ter wereld zo hoog ligt - blijkt dat we nog steeds te vaak de auto pakken voor korte ritjes. Lees verder...
Lees verder